Ako jesť guľáš za horúca

Autor: Michal Orosz | 9.1.2014 o 17:15 | (upravené 9.1.2014 o 17:22) Karma článku: 9,30 | Prečítané:  661x

Ubehol už nejaký čas odvtedy, čo som oslavoval s rodinou úspešné ukončenie vysokoškolských štúdií. Boli sme na chate,, varili guľáš, pili a bavili sa. Proste parádny oddych po náročnom štátnicovom období.  Práve tu sa odohrala situácia, ktorá sa mi navždy vryla do pamäti.

Nikdy by som nepovedal, že na nej dostanem neoceniteľnú radu do života.

Poľský sen.

Hneď z rána sme dokončili prípravy na guláš, takže sme mali čas debatovať o všeličom možnom v živote. Som rád, že na chatu zavítal môj krstný otec z Poľska. Ten, keď bol asi v mojom veku, začal podnikať s ovocím a zeleninou. To je také poľské, nie? Ale vážne. Dnes po mnohých rokoch v biznise vlastní svoju malú prepravnú spoločnosť, ktorá distribuuje zeleninu a ovocie po celej strednej Európe, vlastní niekoľko skladov po celom Poľsku a dáva prácu niekoľkým desiatkam rodín. Považujem ho za úspešného človeka, pretože začínal vo veľmi skromných podmienkach. Sám sa smeje, že kým konkurenti jazdili na mercedesoch, on sa premával po meste v starom zhrdzavenom poľskom fiate. Dnes sa situácia zmenila a  investuje a podporuje rôzne aktivity, napríklad poľský sánkarský tím, aby sa dostal na nasledujúcu zimnú olympiádu.

Veľkou lyžicou.

Počas varenia sa rozprávame. Hovorí mi svoj príbeh a jeho recept na úspech. Na chvíľu sa odmlčí a pozerá ako si nedočkavý a vyhladovaný zvyšok rodiny naberá guláš z kotlíka. Potom sa na mňa pozrie a hovorí :“ Vieš, v živote je to ako keď si ideš dať guláš. Niekto si naberá veľkou a niekto malou lyžicou. Ja som si vždy naberal malou“. „Prečo?,“ zvedavo sa pýtam. Nuž, ak si naberieš tou malou, tak sa môže stať, že si popáliš jazyk. Stačí potom pár krát pofúkať a môžeš jesť ďalej. Ak si naberieš tou veľkou, môžeš si spáliť ústa a dojedol si. Ja si radšej v živote budem naberať malou, ale pravidelne, akoby som si nemal nabrať vôbec.

Zdravý človek je pravidelne po malých dávkach.

Je to možno smiešne, ale aj doktori odporúčajú jesť častejšie a po malých dávkach. Tak je to aj v našom živote. Vo vzdelávaní. V obchode. V práci. Kto si bude naberať lyžicou pravidelne, po malých dávkach, určite sa naje. Potom, keď guláš vychladne si naberieš aj veľkou. Tí, čo sa popália hneď na začiatku, budú o guláši len snívať pri jedení suchých rožkov a piškót.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Koľko vzdelaných a talentovaných ľudí si môže Slovensko odpáliť?

Neútočme na seba, nepoužívajme slovník, ktorý nás vracia do obdobia mečiarovského gádžovstva, povinnosťou politikov je krajinu kultivovať.

PRIMÁR

Prečo by ste nemali ísť spať nahnevaní

Vedci objavili spôsob, ako sa lepšie vyrovnať so zlými spomienkami.


Už ste čítali?